Bloggaaminen on ammattimaistunut viime vuosina todella nopeaan tahtiin ja osa suomalaisista bloggareistakin tekee sillä jo ihan hyvää tiliä. Blogeja perustetaan edelleen väitetystä blogien laskukaudesta huolimatta paljon ja niiden laatu vaihtelee laidasta laitaan. Itse olisin bloggauksen alkuaikoina kaivannut apua oman blogin perustamiseen, mutta lyhyen pinnani johdosta valitsin alkuun helpoimmalta vaikuttavan tien ja loput olenkin saanut sitten kantapään kautta oppia. Käytännössä sattumalta päädyin sitten muotoiluopintojen jälkeen työskentelemään IT-alalle, jossa olen sittemmin saanut painia verkkosivujen kanssa enemmän kuin kyllikseni ja nämä vuodet ovat opettaneet minulle paljon IT-bisneksestä. Sytyn edelleen tälle aiheelle ja meidän IT-ammattilaisten päästä löytyykin aivan järkyttävän paljon kirjoittamatonta tietoa, jota haluan siirtää nyt eteenpäin ja jakaa vuosien varrella opittuja vinkkejä ja ajatuksia ilmaiseksi, jotta sä voisit päästä edes hitusen helpommalla kuin olen ite päässyt. Mun mielestä olisi mahtavaa jos löydät tästä blogista itsellesi vinkkejä ja ideoita, joita pystyt oikeasti hyödyntämään.

Pohja kuntoon — Blogger vai WordPress?

Bloggaamisessa on vaihtoehtona toimia itsenäisenä bloggaajana Blogger-blogilla (.blogspot-nimestä tunnistaa) tai ostamalla oman domainin eli www-osoitteen webhotelleineen ja perustamalla WordPressiin oman bloginsa. Tämä maksaa tietysti hieman, mutta silloin puhutaan noin kympistä per vuosi. Jälkimmäinen vaihtoehto voi tuntua aloittelevalle bloggaajalle hankalammalta, mutta oma suositukseni on lähtökohtaisesti aina WP-blogin pitäminen. Kolmas vaihtoehto on perustaa blogi blogiportaaliin, joista osastä löytyy valmiit  muokattavat designpohjat (esim. nouw.com) ja osasta löytyy pelkkä kirjoitusalusta, jonka designiin ei pääse itse vaikuttamaan (Poseland).

Pidän itse WordPressin kanssa paljon työskennelleenä sen tarjoamista mahdollisuuksista. WordPress on avoimen lähdekoodin alla, joten koodarit ovat kehittäneet siihen valtavan määrän lisäominaisuuksia, joista suuren osan saa ladattua jopa ilmaiseksi tai vähintäänkin erittäin edullisesti. Eli jos sulla on esimerkiksi ajatuksena tehdä blogiisi hakukoneoptimointia (jota suosittelen sun ehdottomasti tekevän!), löytyy WordPressillä siihen oma ilmainen Yoast SEO-lisäosa. Tai jos blogisi menestyy hyvin, on siihen kannattavaa lisätä esimerkiksi MailChimpin sähköpostinkeräysjärjestelmä ja WooCommerce-verkkokauppa tuotteiden myyntiä varten. Tietysti kaikilla menestyvillä blogeilla on oma ansaintamallistrategiansa, joihin ei välttämättä kuulu omien tuotteiden myynti, mutta tätäkään vaihtoehtoa ei kannata jättää pois jos se on mahdollista lisätä myöhemmin veloituksetta. Ja täytyy muistaa ettei omien tuotteiden tarvitse täyttää kategoriaa fanilippikset ja hupparit, vaan omia tuotteita voivat olla myös esimerkiksi verkkokurssit ja e-kirjat. Sähän voit tuotteistaa sun osaamisen todella monella tapaa, vain mielikuvitus on rajana!

Ja mitä siihen blogipohjan valitsemiseen vielä tulee, kaikkien tunnettujen suomalaisten ammattibloggaajien blogit ovat rakennettu WordPressin päälle. Esimerkkeinä Julia Toivola, Alexa Dagmar, Linda Juhola jne. Tämä tieto paljastuu blogien lähdekoodeista ja on kaikkien saatavilla.

Mut mitä jos mua ei kiinnosta postausten tekeminen, mutta tykkään tuottaa sisältöä?

Blogipohjaa voi pitää myös kirjoitettujen postausten lisäksi omien Youtube-videoiden ja podcastien ”kotisatamana”.  Maailmalla yleistyy jatkuvasti magazine-tyyppiset blogit, johin kerätään yhden vaikuttajan tuottama sisältö. Hyvä esimerkki tästä on Janne Naakan blogi, johon empattu Naakan postaukset, Youtube-pätkät ja podcastit. Tosin Naakan blogi perustuu pitkälle hänen henkilöbrändinsä varaan, mutta käytännössä omaa osaamistaan ja mielenkiinnon kohdettaan voi hyödyntää helposti jopa niin pitkälle, että lähtee pitämään vaikka nykyaikaista virkkauksen verkkomagazinea, tai törkeän upeasti toteutettua visuaalista reseptikirjaa, jonka ansaintamalli perustuu elintarvikeyritysten kanssa toteutettuihin yhteistöihin ja mainostuloihin. Blogin ei tarvitse näyttää blogilta, vaan se voi olla ns. omaa verkkotuotantoa. Eli mitä jos sä ajattelisitkin sun blogia vain alustana kaikelle sille, mitä sä tykkäät oikeasti tehdä?

Blogin aiheen valitseminen — Tee asioita intohimo edellä

Tätä en voisi enempää korostaa. Arvaatko miksi puolet blogeista kuulostaa ja maistuu aivan toisiltaan? No sen vuoksi, ettei niissä ole mitään uniikkia. Suuri osa bloggaajista kulkee sen tylsän massan mukana, joka ei tarjoa lukijoilleen mitään uutta sisältöä elämään, vaan kopioi toistensa postausaiheita. Huomaan ainakin itsestäni, etten henkilökohtaisesti jaksa kiinnostua pätkääkään minkäänlaisista lifestyle-blogeista, sillä mua kiinnostaa harvan ihmisen elämä niin paljon, että jaksaisin lukea mitkä olivat tän tyypin viisi suosikkishampoota. Ja postauskin on usein koottu epämääräisesti niistä muutamasta tuotteesta, jotka ovat bloggaajan postiluukkuun lähiaikoina tipahtaneet. Usein juuri näistä blogeista tulee fiilis: …”mainospostaus, mainospostaus, kopio-postaus, blaah-postaus”… Kyllä te tiedätte mitä mä tarkoitan. Nää on juuri niitä blogeja, joista puuttuu se sielu ja tunnelma. Miksi sitten jossain blogeissa on enemmän sielua? Intohimon takia! Jos sun intohimona on esimerkiksi musiikki, kirjoita siitä tai tuota sitä. Jos sun intohimona on löytää fashion weekien luksusvaatteille edullisemmat low budget-versiot, etsi niitä. Mitä rajatumpi alue, sitä nopeammin seuraajajoukko löytyy. Ja kun asioita tehdään intohimo edellä, on lopputulos aina erin tuntuinen kuin vasemmalla kädellä hutaistuna. Keinoja intohimon muuttamiseen rahaksi löytyy aina.

Muuta intohimosi tulonlähteeksi

Markkinat ovat tällä hetkellä valtavassa muutoksessa ja perinteiset mediat enää pure kohderyhmiin samalla tavalla kuin ennen, varsinkaan meihin milleniaaleihin. Meitä ei voisi vähempää kiinnostaa mitä sunnunutain Hesarissa luki asuntolainan korkojen noususta, mutta meitä kiinnostaa suuresti mitä mieltä ne meidän seuraamat vaikuttajat ovat asuntolainan hakemisesta Nordealta. Tiedättekö miksi tätä kutsutaan? Vaikuttajamarkkinoinniksi. Ja verkko on pullollaan vaikuttamismahdollisuuksia, jotka kiinnostavat yrityksiä (ja yrityksethän ovat yhtä kuin raha). Perinteisten jäykkien medioiden rinnalle nousee koko ajan pieniä ja ketteriä vaikuttajia, joihin yritykset ovat alkaneet tukeutua markkinoinnissaan. Hyvänä esimerkkinä tuo alkuun linkattu Osuuspankin juttu Tickle-Saran vuosituloista. Raha + somevaikuttaja. Aihe sopii OP:lle kuin nenä päähän ja on otettu vaikuttajakin mukaan. Tällä täytettiin ainakin oma tirkistelyn tarpeeni.

Vaikuttaminen on arvon tuottamista

Susta tulee vaikuttaja, kun sä luot arvoa jonkun elämään. Joko sä oot persoonana mielenkiintoinen tai sulla on jotain taitoja, mitä muutkin haluavat oppia. On todennäköisempää, että jos aidosti seuraat intohimoasi, sun taidot kehittyvät siinä erinomaisiksi. Kuten aikaisemmin kirjoitin, me eletään sellaisessa murroksessa, että me ei edes osata ennustaa, millaisia uusia ammatteja internet on alustana meille suomassa. Internetin aikakaudella on mahdollista jakaa lähes veloituksetta omaa osaamista, tavoittaa huikean määrän seuraajia ja tarjota viihdettä tai tietoa siinä sivussa. Kymmenen vuotta sitten ammattitubettajat kuulostivat suomalaisten korviin melkein utopialta ja nyt meillä on suomalaisia, jotka tekevät tilipussinsa duunailemalla photoshop-tutoriaaleja. Puhumattakaan Hydraulic Press Channel-konseptista, jossa Lauri Vuohensilta ja hänen vaimonsa Anni Vuohensilta hajottavat erilaisia esineitä hydrauliikkapuristimen avulla. Mieti, näillä tyypeillä on 1,9 miljoonaa tilaajaa Youtubessa.

Tuotteista sun osaaminen

Mä rakastan selittää esimerkkien kautta. Esimerkit ovat aina paljon helpommin ymmärrettävissä ja ne jäävät mieleen. Mun mielestä yksi hyviä esimerkkejä oman osaamisensa tuotteistamisesta on Visual of Juliuksen digital artist Julius Kähkönen. Jos oikein ulkomuistista muistan Kähkösen tarinan, se menee tiivistettynä suurinpiirtein näin: Nyt 18-vuotias Julius on opiskeluaikoina innostunut valokuvaamaan ja käyttämään photaria mitä mielenkiintoisempien tarumaisemien luontiin. Alkuun Kähkönen on julkaissut kuviaan omalla  Instagram-tilillään ja kerännyt suuren seuraajajoukon. Jossain vaiheessa Kähkönen on varmaan ymmärtänyt, että häneltä kysellään jatkuvasti, miten hän on luonut tietyn kuvan ominaisuudet, miksi hän ei siis lähtisi kuvaamaan ja opettamaan miten se tehdään? Kähkösellä on siis ollut käsissään osaamista, mitä muilla ei ole ollut. Nyt Julius Kähköseltä ostetaan hänen opetusvideoitaan, joissa muillakin on mahdollista opetella samoja taitoja. Sharing is caring.

Koskaan ei ole ollut parempi hetki kuin nyt

Mikään ei ole parempi kuin tämä hetki nyt lähteä toteuttamaan intohimojaan. Tällä en tarkoita, että viivyttelyä, vaan sitä murrosta mikä meillä on tässä meneillään. Me eletään ja hengitetään verkkoa, yritykset janoavat vaikuttajien vaikutusvaltaa ja Facebook sekä Instagram alustoina kokoavat äärettömän suuren yleisön todella edullisilla mainosbudjeteilla. Mikset siis säkin siirtäisi sun osaamista virtuaaliseen muotoon?

Seuraa blogia FacebookissaInstagramissa ja Bloglovinissa.

4 Comments

 1. Moikka Jade. Allekirjoitan väitteesi bloggaamisen mahdollisuuksista täysin. Suosittelen itsekin WordPressiä varauksetta, mutta täydentäisin kirjoitusta sen verran, että myös Bloggeria saa käytetty omalla verkkotunnuksella.

  Esim. ohje: https://tuki.zoner.fi/index.php?/Knowledgebase/Article/View/63/10/verkkotunnuksen-ohjaus-bloggeriin

  Oman verkkotunnuksen liittäminen Bloggeriin on ilmaista, joskin itse verkkotunnus toki maksaa sen muutaman kympin vuodessa.

  Oman verkkotunnuksen käyttö blogissa on alusta asti enemmän kuin suositeltavaa, koska se helpottaa myös blogialustan vaihtoa tarvittaessa. Näin kävijät ja liikenne pysyvät aina omissa näpeissä, eikä olla kolmansien osapuolien blogiportaalien armoilla.

  • Jade-Yolanda Reply

   Hyvä täydennys! En itse lähtenyt aihetta sen vertaa enempää avaamaan, sillä olisin harhautunut todennäköisesti postauksessa selostamaan kuinka suuri vaikutus voi olla esimerkiksi hakukoneoptimointiin.

Vastaa

css.php