Jenkeissä paljonkin käytetty affiliate-markkinointi ei tunnu rantautuvan Suomeen samalla rytinällä kuin sitä ulkomailla tehdään. Meille suomalaisille affi-mainonta taitaa olla kansan kesken tuttua lähinnä bloggareiden tavasta mainostaa vaatteita ja niitä s**tanan Moi-puhelinliittymiä, mitkä eivät tunnu sopivan lähes minkään blogin aihekategoriaan. Saa olla aika kekseliäs seppä, jos niitä saa niistä väännettyä someen jotain mielenkiintoista ilman, ettei vaikuta väkisin mainostetulta. Vaikka affiliate-markkinointia on Suomessa osittain vielä aika lapsen kengissä, on sen mahdollisuudet huikeat. Mahdollisuuksia on sen verran paljon, että niiden toteuttaminen vaatii lähinnä vain hieman mielikuvitusta.

Mitä on affiliate-markkinointi?

Suora lainaus Wikipediasta: ”Affiliate-markkinointi (affiliate marketing) tai kumppanuusmarkkinointi on tulospohjainen markkinointimuoto, jossa maksetaan vain toteutuneista tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtuma, rekisteröityminen verkkopalveluun, yhteydenottopyyntö tai uutiskirjeen tilaus. Affiliate-markkinoinnista saadut tulot ovat pääasiallinen tai merkittävä tulonlähde monilla verkkosivustoilla. Affiliate-markkinoinnissa kohtaavat affiliate-verkko, mainostaja ja julkaisija.”

Käytännössä siis bloggaaja/tubettaja/vaikuttaja mainostaa jotain ja pyytää siirtymään linkin kautta esimerkiksi rekisteröitymään palveluun, ja siitä hänelle maksetaan jokin ennaltasovittu provisio. Tässä linkki yhteen omista postauksistani, jossa affia on käytetty. On huomioitavaa, että affit eivät välttämättä tarvitse alustakseen blogia, vaan niitä voi upottaa vaikka Instagramin stooreihin.

Löydä se oma teema, jolla ei ole tuhottomasti kilpailua

Olen aikaisemminkin korostanut verkkobisneksessä keskittymistä yhteen teemaan eli englanniksi nicheen, jotta yleisö löytää sen helpommin. Tähän pätee yritystoiminnassakin jylläävä ajatusmaailma, jossa et voi yrittää tarjota kaikkea kaikille. Sun on osattava erikoistua johonkin, jotta asiakas osaa tunnistaa sun täyttävän juuri hänen tarpeensa. Eivät huippu-urheilijatkaan keskity kaikkiin mahdollisiin lajeihin, vaan he jättävät turhat pois ja panostavat siihen, missä ovat hyviä ja ottavat rinnalle fysiikkaharjoitteita, jotka kehittävät heitä eteenpäin. Näin on myös affi-bisneksessä. Yhteen nicheen keskittyminen toimii paremmin kuin kymmeneen eri osa-alueeseen yhdellä alustalla.

Case: Lentodiilit.fi — Edullisia lentoja suomalaisille

Mun mielestä yksi parhaimpia esimerkkejä suomalaisen affi-bisneksen toimivuudesta on Lentodiilit.fi-sivusto. Harvassa on se suomalainen, joka ei marraskuun loskasateessa haaveile bussipysäkillä istuessaan märät sukat varpaita viilentäen, että istunpa mieluummin tässä hytisten kuin lähtisin just tällä sekuntilla etelän lämpöön tätä p*skaa karkuun.   Juuri tätä varten meillä on Lentodiilit.fi — haaveilua ja niiden toteuttamista varten. Lentodiili.fi-sivuston  idea on, että sivuston ylläpitäjä etsii meille seikkailunnälkäisille haaveilijoille matkakohteita ja lentoja edullisesti (luo siis asiakkaalleen arvoa) ja hän saa ansionsa WordPress-alustalle listattuihin lentoihin upotettujen affiliate-linkkien kautta sekä Googlen display-mainosten mainostuloista. Someista yli 120 000 seuraajaa sisältävä Lentodiili.fi-niminen Facebook-ryhmä on markkinoinnillisesti äärettömän arvokas ohjauskanava affialustana toimivalle verkkosivulle. On myös huomattava, että verkkosivuilta on tilattavissa uutiskirje, johon pystyy myös liittämään affiliate-linkkejä.

Yksinkertaisuudessaan siis näin:

Facebook-ryhmä+Twitter+uutiskirje
›› ohjaus verkkoalustalle, jossa affiliate-linkit
›› asiakas ostaa lennon
›› Lentodiilille komissio.

Lentodiilit.fi pähkinänkuoressa

Kuka tahansa voi tehdä samaa, mutta kyse on myös siitä, kuka on ottanut hallintaansa markkinajohtajuuden ensimmäisenä ja kuka tarjoaa asiakkailleen eniten arvoa. Aina ei ole siis kyse siitä, miltä esimerkiksi verkkosivualusta näyttää. Toki brändiä kasvattaessa ja sen asemaa vakiinnuttaessa ottaisin nämä tarkempaan tarkasteluun, mutta näillä mennään nyt mitä on. Lentodiili.fi-sivuston pohja näyttää nyt 2018 meinaan auttamatta vanhentuneelta, mutta sivuston perustaja on onnistunut todella hyvin rakentaessaan arvokkaan markkinointikanavan (someyhteisön) kohderyhmälleen faceen. Harvemmalla suomalaisella yrityksellä on näin paljon someseuraajia, jotka linkkailevat toisilleen vinkiksi edullisia lentoa ja siirtyvät vielä verkkosivuille ostamaan niitä. Hemmetin hyvä idea siis kokonaisuudessaan!

Miten aloittaa oma affiliate-bisnes?

Tutustu ensimmäisenä affiliate-toimijoihin, kuten Zanoxiin tai Tradedoubleriin. Myös suomalaisilla on omansa, Adtraction, mutta suomalaisten toimijoiden affi-valikoima on suhteellisen suppea. Myös muita affiliate-verkkoja löytyy googlettamalla. Tutustu näiden verkkojen yritysvalikoimiin ja luo konsepti, josta saa paljon materiaalia tuotettua. Luo bisnekselle pohjaksi esimerkiksi WordPress-pohjainen verkkosivu, johon tuotat materiaalin ja ohjaat asiakkaat ostamaan. Mieti tarkkaan sosiaalisia medioita kohderyhmäsi käyttää ja luo affi-bisneksellesi niihin omat somekanavat markkinoinnin tueksi. Muista ehdottomasti käyttää mielikuvitusta markkinoinnissa. Mikään ei ärsytä enempää ja saa boikotoimaan yritystä tiukemmin kuin paska markkinointi. Hyvänä esimerkkinä epäonnistuneesta markkinoinnista on Laatukirurgian tapa luoda instaan useita eri profiileja huonoilla sisällöillä ja käyttää seuraamiseen botteja. On aina ilo, kun instaan tulee ilmoitus: ”käyttäjä silikonitvirossa seuraa sinua”… Ohjaa markkinoinnin avulla seuraajat ostamaan ja nauti myyntikomission tuloista.

Mitä tästä postauksesta pitäisi jäädä mieleen? Keksi hyvä idea, luo arvoa  kohderyhmälle, kasvata yhteisöä, siirrä se verkkoalustallesi ja muuta idea rahaksi. Sä pystyt ihan samalla tavalla muuttamaan sun jonkun idean tulonlähteeksi ilman sen suurempaa rahallista panostusta.

Toiveena lisää tällaisia postauksia? Kommentoi ja kerro mitä olit tästä mieltä. En väitä olevani aina oikeassa ja erehdyksiä sattuu, mutta näin nämä suurinpiirtein menee 😉

Seuraa blogia FacebookissaInstagramissa ja Bloglovinissa.

Kuvat: Josefiina Seppänen

Vastaa

css.php